De familie Riess leeft voor Emaille
Vakantietijd.. Heerlijk genieten van een vakantie in Oostenrijk met mijn gezin. Dit jaar gingen we naar een boerderij waar de kinderen konden meehelpen op de boerderij en naar hartenlust kunnen spelen in Micheldorf Oberostereich. Bij het kijken naar leuke activiteiten in de buurt viel het me op dat de Riess Emaille pannen fabriek maar anderhalf uur vanaf het vakantieadres was. Deze pannen wilde ik graag in mijn assortiment hebben omdat Emaille gemaakt is van glas en geen giftige stoffen met zich meedraagt. Ook is het materiaal niet zwaar en dat vind ik een pré bij het koken.

Eén email was genoeg om een rondleiding te regelen in de fabriek. Zelfs de directeur, de heer Friedrich Riess, de negende generatie van de familie die samen met zijn neef en nicht de directie vormt van de fabriek, zal ons rondleiden. Ik word er wel een beetje zenuwachtig van dat er zoveel moeite wordt gedaan voor ons kleine bedrijfje dat pas twee maanden actief is. Maar ik word er wel enthousiast van, wat zullen we daar allemaal beleven?


En dan is het zover op woensdagochtend om acht uur stappen we in de auto om via de binnenlanden van Oostenrijk en door de bergen heen naar Ybbsitz te rijden. Een prachtige rit waar we ons verbazen over de rust en het mooie landschap. Want veel toeristen zijn hier niet in dit deel van Oostenrijk.

Om half tien zijn we er dan, precies op tijd. Wat als eerste opvalt zijn de vele prijzen die de fabriek heeft ontvangen. Dit jaar nog voor groen merk, wat terecht is want de pannen worden CO2 neutraal geproduceerd en compleet met waterkracht. Het is echt fascinerend om te zien hoe de energie die vrijkomt in het productieproces weer wordt gebruikt. Zo zien we de pannen hoog boven ons waar de warmte blijft hangen, al voordrogen, voordat ze in de oven gaan. Ook is het mooi om te zien dat de heer Riess  “gewoon” tussen de werknemers loopt. Niet als de directeur, maar een van hen. Regelmatig wordt hij even geroepen door een werknemer voor een klein advies.

De werknemers maken de pannen met veel liefde en handwerk. Zo worden zelfs de literaanduidingen met een kwastje in de litermaat gelijmd, voordat er nog een laag emaille over heen gaat. Ook de pannen worden handmatig gespoten, waarna ze aan een machine hangen, waarmee de pannen alle kanten op worden gedraaid, om een zo’n egaal mogelijke kleur te krijgen. Over alles is echt goed nagedacht! 

En Emaille is echt niet ouderwets. De kleuren die in de Nouvelle serie zijn gebruikt, passen echt in iedere keuken! Deze serie is al grotendeels op mijn webshop verkrijgbaar. En houd je niet zo van al dat kleur, maar ga je liever voor wit of zwart? Dan is er keuze genoeg! Kijk hier maar eens>>
Op het einde van de rondleiding, toen we helemaal onder de indruk waren van wat we hadden gezien, kregen we nog een korte demonstratie over hoe je een pan op het gasfornuis moet verwarmen. Zo leerden we dat wanneer we een pan op het gasstel zetten, dan niet het gas/elektriciteit op de hoogste stand moeten zetten, maar juist op een lage stand moeten beginnen om vervolgens verder te verhitten. Zo voorkom je dat de pan beschadigt en bij de emaille pannen is het extra handig omdat het emaille heel snel van onderuit omhoog opwarmt. 

Hierbij dan ook de 5 gouden pannenregels:


Al met al was het een enerverende ochtend, waar zelfs onze kinderen stil van werden en hun ogen uitkeken over wat er allemaal in de fabriek gebeurde.

Als extraatje gingen we daarom naar het idylische Leopoldsteinermeer waar we heerlijk in een fluisterbootje hebben gevaren en gezwommen hebben op het eilandje dat daar ligt. Al met al een fantastische dag om niet meer te vergeten! 


 
  Linda     04-09-2018 20:36     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Michiel Huizing -  05-09-2018

Het was al met al een dag met veel nieuwe en mooie indrukken.