Ik eet met de seizoenen mee! - Herfst
Met de seizoenen mee-eten doe ik nu voor driekwart jaar heel bewust. Eerder heb ik vast ook veelal met de seizoenen meegegeten omdat ik altijd wel van de seizoenaanbiedingen ben en ik ook veel mijn groente en fruit op de markt haal.

Waarom met de seizoenen mee eten?
Ten eerste omdat het gewoon leuk is om te doen. Door jezelf te verdiepen in welke groente en fruit wanneer in Nederland beschikbaar is, eet je gewoon misschien eens iets anders dan wanneer je zelf zomaar iets uitkiest.

Daarnaast is het door de moderne productie-, vervoer- en koeltechnieken tegenwoordig mogelijk dat veel fruit het hele jaar door in de supermarkt verkrijgbaar is. Maar wel degelijk proef je de verschillen in kwaliteit van fruit dat net niet rijp geplukt is en doorrijpt tijdens het transport en in de winkel of groente en fruit dat wanneer het rijp is geplukt wordt. Dat vond ik ook zo leuk bij Fruittuin Verbeek. Daar hebben ze bij de verschillende rassen vlaggetjes staan wanneer je ze mag plukken. Want inderdaad, soms lijkt het fruit van de buitenkant rijp, maar is dat van de binnenkant nog niet zo. Fijn is het dan ook dat de teler dit aanduidt en leer je op deze manier ook meer over fruit en groente.

Ook vind ik het belangrijk dat ik weet waar mijn groente en fruit vandaan komt. Hoe is het geteeld? Welke middelen zijn er gebruikt om insecticiden te weren en het geeft me ook een fijn gevoel dat ik telers en boeren in mijn omgeving kan helpen om groente en fruit niet weg te laten gooien, maar zelf even af te halen.

Wat biedt het seizoen herfst ons qua fruit en groente?
Qua groente moet je dan denken aan bijvoorbeeld: aardappelen, aardpeer, andijvie, bleekselderij, boerenkool, chinese kool, knolselderij, koolraap en paksoi (mijn kinderen hun favoriet in een stamppot!)
En qua fruit bijvoorbeeld: appels, handperen en stoofperen. En wil je toch iets meer exotisch? Kies dan voor: ananas uit Costa Rica, bananen uit Colombia, Costa Rica, Ecuador. En je kunt nog veel meer kiezen. Op de website van Milieu Centraal kun je per maand bekijken welke groente en fruit het milieu het minste belasten.>>

Een bijkomend voordeel van eten met de seizoenen mee is dat ik ook creatiever wordt met het bedenken van een maaltijd. Zo heb ik tot vorige winter nog nooit aardpeer thuis klaargemaakt en gegeten. Terwijl wanneer je even op internet zoekt, je daar hele lekkere recepten mee kunt maken. Dit recept met gebakken aardpeer in de oven is bijvoorbeeld heel lekker!En heb je geen ovenschaal? Dan heb ik er nog wel een paar voor je waarin je het gerecht perfect kunt bereiden: https://www.bewustmeteten.nl/Keukengerei Wil je ook met de seizoenen mee eten?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en je ontvangt iedere maand een lekker recept. Meld je aan rechtsonderaan op de beginpagina>>
  Linda     09-10-2018 15:55     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.