Waarom een herbruikbaar groente- en fruitnetje gebruiken?

Het wereldwijde probleem van het plasticoverschot is er nog steeds. Als je thuis in je vuilnisbak kijkt, dan zie je hoeveel plastic je weggooit. Ik schrok er thuis eigenlijk behoorlijk van. Daarom probeer ik zoveel mogelijk plastic te vermijden. Een voorbeeld is wanneer je groente- en fruit koopt. Het is gewoon gemakkelijk om er een zakje omheen te doen om gemakkelijk mee te nemen.  Maar dit hoeft niet van plastic te zijn.

Een alternatief is een
groente- en fruitnetje van gecertificeerd biologisch katoen, beter bekend als het GOTS-keurmerk*. Het voordeel hiervan is dat het duurzaam materiaal is, maar ook uitwasbaar. Na gebruik stop je ze gewoon in je wasmachine op 30 graden en hang je ze te drogen. Omdat het een natuurlijk materiaal is, krimpen de netten ongeveer 10-12% van de oorspronkelijke grootte.

Ook het winkelen wordt er niet moeilijker op. Doordat de netjes doorzichtig zijn, kan de kassamedewerker meteen zien welke groente- of fruitsoort erin zit. Ook zijn ze even zwaar als een plastic zakje, dus ben je niet duurder uit dan wanneer het in een plastic zakje had gezeten.

Daarnaast zijn de netten ademend waardoor de inhoud langer houdbaar blijft. Ook kun je deze in de koelkast gebruiken. Zo is je groente- en fruit toch een beetje extra beschermd tegen stoten en kun je het netjes opbergen. 

Zo draag je bij aan besparing van plastic en een beter milieu en meer gemak voor jezelf en anderen. 

*Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationaal keurmerk die eisen stelt aan zowel de productie van de vezels als de verder verwerking ervan. De eisen voor biologische natuurvezelteelt liggen vast in Europese regels. Bij de teelt worden geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, geen genetisch gemodificeerde organismen en geen kunstmest. GOTS heeft tevens milieueisen voor de verwerking van de vezel tot netje, eisen voor arbeidsomstandigheden en een eerlijk loon in de productiefase, niet in de landbouwfase. Ook zijn er milieueisen voor de verpakking en de fournituren.