Waarom koken en bakken met emaille?

Emaille is een soort glas dat bij 840°C is vast gesmolten op basis van ijzer. De emaillen pannen hebben een zeer glad, niet poreus oppervlak dat geen stoffen afgeeft, waardoor het voedsel zuiver blijft en de smaak puur. Dus ook zeer geschikt voor mensen met een nikkelallergie.

Het bakproces geeft email zijn prachtige, heldere kleuren evenals een hard, niet poreus en kras- en snijbestendig oppervlak en is geschikt voor alle soorten hitte bronnen.

Let er bij het koken op dat je een emaillen pan nooit zonder inhoud (water, olie, boter) verhit en zorg ervoor dat de inhoud nooit helemaal verdampt. Dit kan leiden tot tot oververhitting en schade aan de pan. De aanbevolen maximale temperatuur voor koken en braden is 220 °C. Doordat de pan van emaille is, hoef je het vuur ook niet zo hoog te zetten. Het materiaal geleidt de warmte snel in bodem en wanden. Dit zorgt ervoor dat de gerechten gelijkmatig verwarmd worden. Zo blijven voedingstoffen behouden en wordt de smaak verbeterd. Ook voorkom je op deze manier dat het eten aanbrandt. De handgrepen en deksels van de pannen worden wel warm, pak deze altijd met een droge doek vast.
Emaille is erg hard. De impact van harde voorwerpen op het grondvlak, harde stoten of krachtige tikken met metalen keukengerei tegen de rand kunnen leiden tot het barsten van het glasoppervlak.Indien, ondanks alle zorg, de verflaag aan de buitenkant afbladdert dan is dat niet schadelijk en je kunt je gerechten nog steeds bereiden. Wanneer het emaille aan de binnenkant afbladdert dan dienen de pannen vervangen te worden.

Onderhoud en reinigen
Het glasoppervlak is ook zeer eenvoudig te reinigen. Deze kunnen gewoon in de vaatwasser. Spoel de pan voordat je deze erin doet even om met warm water om breken te voorkomen. Op een licht glasprogramma geeft het beste resultaat.
Ook kun je de pannen met de hand afwassen. Vul de pan met water terwijl deze nog warm is na het koken en legen. Na een korte tijd, kunnen de zacht geworden etensresten moeiteloos worden verwijderd. Extreem vast op of verbrande etensresten kunnen worden gereinigd met kokend water en afwasmiddel. En daarna gereinigd worden met de gladde kant van een spons of een zachte borstel. Vermijd het gebruik van harde hulpmiddelen zoals staalborstels, staalwol, schuurmiddelen op basis van zand, en het sponzen met keramische deeltjes. Deze kunnen krassen achterlaten op het oppervlak. Zwarte vlekken of grijze strepen zijn vaak afkomstig van roestvrij stalen bestek en kan moeiteloos worden verwijderd met een mild schuurmiddel.

Prettig en duurzaam koken
Het koken met emaille is niet alleen zeer prettig bij het koken maar ook een van de groenste manieren van koken. Bij de productie worden natuurlijke minerale bronnen gebruikt zoals staal, kwarts, klei, veldspar, borax en soda. Zonder kunstmatige elementen is emaille dus 100% recyclebaar!


Bekijk het assortiment emaille pannen van Riess emaille >>